"België niet veiliger door noodtoestand"

De noodtoestand afkondigen bij een terreurdreiging heeft volgens terreurexperte Martha Crenshaw één groot nadeel. Je kan het namelijk moeilijk terugschroeven. De professor aan de Amerikaanse Stanford Universiteit en wereldberoemd terrorismedeskundige is in ons land omdat ze morgen een eredoctoraat krijgt aan de Universiteit Gent. VTM NIEUWS-journalist Faroek Ozgunes sprak met haar over de Belgische aanpak van terreur.

Al meer dan veertig jaar bestudeert het Amerikaanse terrorisme. Eerder kwam N-VA met een plan voor een noodtoestand maar daar staat Crenshaw kritisch tegenover in tijden van terreur. "Ik kan niet zeggen dat bewezen is dat de noodtoestand efficient is tegen aanvallen, omdat ook tijdens een noodtoestand aanslagen kunnen gebeuren. Franrkijk is een goed voorbeeld met de aanslag in Nice tijdens een stevige noodtoestand."

Oorlog
Sinds 2001 zijn de VS al wereldwijd in oorlog. "We hebbe nog steeds troepen in Afghanistan, Irak, Syrie, Libie. Droneaanvallen in Somalie, Jemen. Er is nog geen overwinning uitgeroepen na 15 jaar", zegt Crenshaw.  "Ik vond het een vergissing om het een oorlog te noemen. Je speelt in de kaart van de tegenstander die niet liever wil dan oorlog met een grootmacht."