Lang thuis? Straks meer kans op controle

Wie langer dan een maand ziek thuis zit, kan vanaf oktober opvallend meer controle verwachten. De overheid stuurt meteen een vragenlijst, waarin mensen moeten aangeven of en in welke omstandigheden ze misschien toch kunnen werken. En een nieuw team van artsen zal elk jaar 7.500 steekproeven doen. Volgens de overheid is het echt nodig, want op dit moment zijn 370.000 mensen langdurig ziek en dat is onbetaalbaar.

Karen Verbaanderd heeft het chronisch vermoeidheidsyndroom. Ze getuigde daar onlangs over in het VTM NIEUWS. Ze stond vroeger voor de klas, maar dat is nu onmogelijk. Ze is al zeventien jaar thuis. Volgens de laatste cijfers zijn er 370.400 werknemers langdurig ziek. Dat kost net geen vijf miljard euro aan uitkeringen.

“Het is zeker de bedoeling om mensen die recht hebben op een ziekte-uitkering en die ziek zijn die uitkering ook te laten behouden", reageert Maggie De Block, minister van Volksgezondheid (Open Vld). "Maar diegene die er misbruik van maken, moeten eruit.”

Om daar de profiteurs uit te halen, schakelt de regering nu een versnelling hoger. Wie een maand thuis zit, moet meteen al denken aan zijn terugkeer en krijgt een vragenlijst daarover. Daarnaast schakelt het Riziv ook een nieuw team van artsen in. Zij moeten elk jaar 7.500 steekproeven uitvoeren.

Geen heksenjacht
Het Vlaams Patiëntenplatform, dat de rechten van patiënten verdedigt, heeft geen probleem met de controles op zich, zolang het maar geen heksenjacht wordt. Vier op vijf langdurig zieken wil volgens de organisatie niets liever dan opnieuw gaan werken, maar dat is niet altijd evident zegt ze.