Passiefscholen kreunen onder hitte

De hitte van de laatste dagen is een probleem voor de zogenaamde passiefscholen - zo zijn er intussen elf in Vlaanderen. Die zijn met de steun van de overheid zo ontworpen dat het er altijd aangenaam is binnen, zowel in de winter als in de zomer. Dat is in theorie, want als ze niet ingrijpen, is het daar met deze temperaturen niet uit te houden.

Het zomercomfort blijkt nog "een grote uitdaging" van passiefscholen te zijn. Dat blijkt uit een tussentijds rapport van AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Ook voor gewone schoolgebouwen blijft het comfort in de zomer een werkpunt. Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V)

"Oververhitting"
Het proefproject passiefscholen werd in 2007 gelanceerd door de vorige Vlaamse regering. Met een project rond energiezuinige schoolgebouwen wil de Vlaamse overheid scholen sensibiliseren voor energiezuinig bouwen en onderzoeken in hoeverre passiefbouw toepasbaar is op schoolinfrastructuur. Een twintigtal scholen werd geselecteerd, de eerste acht proefscholen zijn intussen opgeleverd.

Passiefscholen zorgen voor een groter aandeel hernieuwbare energie. Terwijl de luchtkwaliteit er beter is dan in scholen die niet met volledige mechanische ventilatie werken, blijkt het zomercomfort nog "een grote uitdaging" te zijn, zegt Crevits. AGION raadt dan ook een extra criterium "voorkomen van oververhitting in de zomer" aan voor toekomstige passiefscholen.

Niet duurder dan normaal
Volgens minister Crevits is de bouw van passiefscholen niet noodzakelijk veel duurder dan de bouw van andere scholen. Gemiddeld genomen betekent passiefbouw voor scholen een meerprijs van twaalf procent in de bouwkost ten opzichte van de normale bouwkost. De ervaring leert nu dat mits een goed ontwerp vanaf het prille begin de meerprijs in de kosten zeker kan worden gedrukt.

Zo heeft een van de proefscholen een project dat zeer goed scoort op energiezuinigheid, comfort, duurzaamheid en breed gebruik, zonder in te boeten aan de kwaliteit van de architectuur. Dat project bleek slechts één procent duurder te zijn in bouwkost dan normaal.

Vooroordelen
Over de energieboekhouding of de terugverdieneffecten kunnen nog geen concrete uitspraken worden gedaan. "Toch wordt ervan uitgegaan dat scholen hun eigen inbreng bij de bouw van de passiefscholen tussen de vijf en de zeven jaar terugverdienen", zegt Crevits. 

"Deze eerste tussentijdse resultaten van de al opgeleverde passiefscholen zijn positief en kunnen als basis dienen voor het verdere beleid inzake energiezuinigheid en duurzaamheid in scholenbouw. Het helpt heel wat vooroordelen uit de wereld", besluit de minister.