Kunnen twee mannen straks een baby maken?

Voor het eerst zijn wetenschappers erin geslaagd om een biologische muis te kweken met enkel sperma, dus zonder eicel. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk vakblad Nature Communications.

Chinese wetenschappers waren er in het begin van dit jaar al in geslaagd om gezonde muizenjongen te verwekken met enkel een eicel en zonder sperma. Tot voor kort ging men ervan uit dat het omgekeerde onmogelijk was. Een nieuw onderzoek heeft nu het tegendeel bewezen, althans bij muizen.

1. Hoe is dat mogelijk?
In een normale situatie heb je twee dingen nodig om voorplanting te voorzien: een spermacel en een eicel. De spermacel is in eerste instantie nog ‘onrijp’. Wanneer deze spermacel een eicel tegenkomt, verandert de kern van deze spermacel zodat ze kan samensmelten met de eicel. Uit deze ontmoeting ontstaat dan een ‘eerste cel’ die zich begint te vermenigvuldigen en uiteindelijk zal uitgroeien tot een menselijk wezen.

De wetenschappers hebben deze keer een eencellige embryo genomen, die zich nog niet vermenigvuldigd had. Deze cel bestond dus aanvankelijk uit een dubbel stel chromosonen. Uit deze cel hebben ze vervolgens één stel chromosonen uitgehaald. Gevolg? Er wordt een eitje gemaakt dat lijkt op een eicel, zonder echt een eicel te zijn. In dat eitje hebben ze de kern van de zaadcel gespoten en daar zijn dus levende muisjes uitgekomen.

2. Heb je de vrouw nog nodig?
Ja, de vrouw blijft in principe onmisbaar, want je hebt een baarmoeder nodig om de bevruchte cel te doen groeien. Een kunstmatige baarmoeder die het werk van de vrouw overneemt, bestaat tot op heden nog niet.

3. Zijn dat normale jongen?
De kleine muisjes lijken op het eerste gezicht gezond, maar de wetenschappers hebben ontdekt de muizen wél genetische afwijkingen hebben op het DNA. De kans bestaat dus dat er op termijn wel afwijkingen of problemen opduiken.

4. Kan het binnenkort ook bij mensen?
De onderzoekers wijzen er nadrukkelijk op dat hun aanpak niet toepasbaar is bij mensen. Er zijn namelijk grote biologische verschillen tussen mensen en muizen, waardoor de resultaten bij de muizen weinig voorspellende waarde hebben voor wat er in menselijke embryo's zou gebeuren.

"Maar we kunnen het niet uitsluiten", zegt wetenschapper Dirk Draulans aan VTM NIEUWS. "Wat bij muizen kan, moet in principe ook kunnen bij de mens."