IJspiste openen bij 30°C? Niet evident...

De snikhete temperaturen van de voorbije dagen zijn niet voor iedereen even aangenaam. De Gentse schaatspiste Kristallijn opent vrijdag voor een nieuw seizoen, maar het ijs verdampt door de warmte.

"Normaal starten we de ijsbaan op in een week tijd", zegt Jonas Vercruyssen, uitbater van de Kristallijn. “Dan wordt de machinekamer opgestart en daalt de temperatuur van de ijsvloer geleidelijk van 20°C naar -6°C. Maar nu, met de zon op het dak, is het zo warm dat het ijs gewoon verdampt. Mochten we bij deze temperaturen water op het fragiele ijslaagje sproeien, zou het ijs gewoon smelten. Er hangt zelfs een dikke mist boven de piste."

En dus wordt er noodgedwongen 's nachts gewerkt. “De ijsmeesters moeten elkaar afwisselen om telkens om middernacht, 2 uur, 4 uur, 6 uur en 8 uur de waterkranen open te draaien”, zegt hij. “Het is de eerste keer in dertig jaar dat we dit meemaken. Gelukkig is dit hier perfect geïsoleerd, zodat we vrijdag een bruikbare ijslaag zullen hebben. Iets dunner dan normaal, maar wel bruikbaar."