Dossier Vluchtelingencrisis

Zwangere vrouw met baby in koelwagen

Op het parkeerterrein langs de E40 in Mannekensvere, richting Calais, is gisterenochtend een groep illegalen ontdekt in een koeltransport. Daarbij waren ook twee jonge kinderen en een zwangere vrouw. 

De groep had zich in het koeltransport verstopt in de hoop om via Calais Engeland te bereiken. Maar onderweg bedachten ze zich, wellicht werd het té koud in de koelcel, en trokken ze de aandacht van de vrachtwagenchauffeur. Die zette zich rond 6 uur 's morgens aan de kant op het parkeerterrein in Mannekensvere en verwittigde de politie.

Onderkoeld
Het gaat om een familie met daarbij ook een baby van amper een jaar en een kind van vier. Het jongste kind, een jongetje, werd samen met zijn moeder en nog een hoogzwangere vrouw naar het ziekenhuis van Veurne overgebracht met onderkoelingsverschijnselen. Het andere kind en nog enkele mannen werden naar het politiekantoor van de wegpolitie in Jabbeke gebracht. 

Opgepakt
Aan de grensovergang met Frankrijk worden de laatste dagen weer meer transmigranten gesignaleerd. Bij een controle van de politie Westkust op de verbindingsbussen tussen Frankrijk en België werden de voorbije twee dagen 97 transmigranten opgepakt. Aan het treinstation in Adinkerke werden nog eens twintig transmigranten aangetroffen.

Ze komen allemaal uit de kampen van Calais en Grande Synthe in Noord-Frankrijk, waar in totaal zo’n tienduizend vluchtelingen verblijven. Als die kampen opgedoekt, worden is de kans volgens de politie reëel dat ze verhuizen naar Zeebrugge, om via de haven in Engeland te geraken.