CD&V komt na N-VA met eigen veiligheidsplan

CD&V zal tijdens de fractiedagen in Brugge haar eigen veiligheidsplan voorleggen. Het heeft de naam 'Alert bestuur' gekregen. Zo zetten de christendemocraten zich duidelijk af tegen het "gewapend bestuur" en de oorlogsretoriek van coalitiepartij N-VA, schrijft De Morgen.

Het plan verschilt op vier punten van het veiligheidsplan van N-VA, schrijft de krant. CD&V toont zich geen voorstander van de noodtoestand en de gespecialiseerde terrorismerechtbanken. Daarnaast moeten veroordeelde radicale moslims niet, zoals N-VA wil, heel hun straf uitzitten maar zouden ze na twee derde van hun straf kunnen vrijkomen. Tot slot wil CD&V ook een algemene regeling voor infiltranten en spijtoptanten.

Maar er zijn ook gelijkenissen tussen de voorstellen van de voormalige kartelpartijen. Zo willen ze allebei dat er meer macht gaat naar de lokale besturen in de strijd tegen terreur en moet de termijn voor het vasthouden van illegale criminelen opgetrokken worden.

"Marktkramers die het beste idee willen"
“Belangrijker is ook om te weten wat er niet in het voorstel staat”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. “De noodtoestand, bijvoorbeeld, want dat zou de grondwet overtreden. Ook geen aparte rechtbanken want die zijn er al. Het plan van de CD&V is meer gematigd en daarmee willen ze zich in de markt zetten als coaliteitpartner die het hoofd wél koel houdt.”

Het is wel vrij gênant dat twee partijen met een apart voorstel komen hoewel ze beide in de regering zitten, zegt De Meulemeester. “Het staat iedere partij vrij om voorstellen te doen, maar ze lijken soms op marktkramers die het beste idee willen verkopen en dat wekt niet bepaald vertrouwen op.”

"België is uitzondering"
Vorig weekend werd het N-VA-plan om een noodtoestand af te kondigen goedgekeurd op een speciale partijraad. Dat wil zeggen: als er een aanhoudende terreurdreiging is of in geval van aanslagen, moet de noodtoestand afgekondigd worden. Verdachten zouden dan bijvoorbeeld sneller en preventief kunnen opgepakt worden. De kern is eerst handelen, dan controleren.

“We zien dat ieder land zo’n wettelijk kader heeft en wij zijn eigenlijk een van de uitzonderingen”, zei partijvoorzitter Bart De Wever in de studio van VTM NIEUWS. “Stel dat de toestand uit de hand loopt en dat er hier drie, vier of vijf aanslagen zijn… dan is er niets voorzien over de noodtoestand in ons land. En dat hebben wij nu netjes uitgewerkt en het is goed onderbouwd”, aldus De Wever.

Bekijk ook: