Hervorming medisch onderzoek in de maak

Het medisch onderzoek van schoolgaande kinderen wordt hervormd. Experts vragen meer aandacht voor de mentale gezondheid van het kind. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard.

Iedereen kent het wel: in de wachtzaal van het CLB - het vroegere PMS - wachten tot het jouw beurt is om in een potje te plassen bij de dokter. Straks komt daar wellicht verandering in, want de onderzoeken zullen grondig hervormd worden. 

"De medische onderzoeken moeten meer inspelen op de huidige maatschappelijke uitdagingen", zegt Katelijne Van Hoeck van de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging Jeugdgezondheidszorg (VWVJ). "De mentale gezondheid van leerlingen is daar een van. Daarom willen we dat de CLB's het puur lichamelijke overstijgen, en ook aandacht hebben voor de psychologische en sociale ontwikkelingen van het kind." Bovendien wil de VWVJ dat de ouders op drie medische onderzoeken aanwezig zijn.

Bij de CLB's staan ze grotendeels achter het advies. "Maar hoe we dat psychosociale aspect moeten invullen, daar zijn we nog niet uit. Wij vinden dat leraren het best geplaatst zijn om zulke problemen op te sporen", zegt Stefan Grielens, directeur van de vrije CLB's.