Morgen wordt nog warmer

Het is warm, en het lijkt morgen zelfs nog warmer te worden "De kans is groot dat het record van vandaag alweer wordt verbroken", zegt VTMNIEUWS-weerman Frank Duboccage.

"Dat het nu zo warm is, heeft te maken met de luchtstroming", vertelt Duboccage. "Als het om zuidelijke wind gaat, is het bij ons warm, maar dat verklaart niet alles. In het Zuiden van Europa, in Sevilla bijvoorbeeld, is het ook heel warm, door die zuidelijke stroming wordt die warmte naar hier gebracht."

Soms wordt beweerd dat de seizoenen opschuiven, maar dat durft Duboccage niet te zeggen. "Als je de laatste vijftien jaar bekijkt, dan zijn die nazomers wel altijd redelijk mooi, maar om meteen te zeggen dat de seizoenen opschuiven is iets te makkelijk. Het is ook kort door de bocht om te zeggen dat dit een gevolg is van de opwarming van de aarde.

"De laatste keer dat het in september nog zo warm was, was in 1964, toen was er nog geen sprake van klimaatopwarming. Globaal warmt de aarde wel op, maar dat wil niet zeggen dat de maanden september in de volgende jaren ook zo warm zullen zijn", besluit de weerman.