Burgemeesters houden terreurtop

In Vilvoorde is vandaag een groep Vlaamse en Nederlandse burgemeesters samengekomen van steden en gemeenten die te maken hebben met Syriëstrijders en radicalisme. Ze waren er uitgenodigd door Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde. De grote afwezigen waren de Brusselse burgemeesters, terwijl Brussel nu net de kern van het probleem is volgens hun Vlaamse collega’s.

Uit Nederland was onder meer de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb aanwezig. “Afgelopen tijd heeft natuurlijk helaas België heel wat vervelende momenten meegemaakt. Maar we hebben ook gezien dat opsporingsdiensten goed hebben kunnen werken”, zegt hij. “Misschien dat deze besloten omgeving zich leent om ons te vertellen hoe het werkt.”

Het is nog maar de vraag hoeveel vooruitgang de burgemeesters konden boeken zonder de aanwezigheid van de Brusselse burgemeesters. De meesten stuurden hun kat, behalve de burgemeester van Molenbeek. En dat terwijl volgens veel Vlaamse politici het net de Brusselse collega’s zijn die achterop hinken.