Piqueur: “Ik ging die belastingen betalen”

De topman van Optima, Jeroen Piqueur, reageert verontwaardigd op zijn vervolging voor belastingfraude. Vrijdag moet hij voor de correctionele rechtbank in Gent verschijnen, in een zaak rond verborgen rekeningen die hij had in Luxemburg en Monaco. Hij was wel degelijk van plan om zijn achterstallige belastingen te betalen, zegt hij aan VTM NIEUWS.

Gisteren raakte bekend dat Optima-topman Jeroen Piqueur door het parket vervolgd wordt voor fiscale fraude, omdat hij buitenlandse rekeningen had verborgen op naam van offshore-structuren. Het gaat onder meer om het niet aangeven van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen.

Volgens Piqueur was de constructie niet per se onwettelijk en het was zijn eigen beslissing om het geld te regulariseren, zegt hij aan VTM NIEUWS. “Ik heb gezegd: oké, laat ons deze zaak aangeven. Als eigenaar van een bank kan ik mij dat niet permitteren.”

Los van Optima-zaak
De zaak dateert van 2007 tot 2013 en dus lang voor het faillissement van de Optima-bank. Tot op de dag van vandaag heeft Piqueur die achterstallige belastingen niet betaald. Al was hij van plan om dat deze maand te doen, zegt hij. Het openbaar ministerie eist een verbeurdverklaring van 2,2 miljoen euro en vraagt tien jaar beroepsverbod.