40% fietsers kennen verkeersregels niet

Bijna vier op de tien Vlamingen kennen belangrijke verkeersregels voor fietsers niet. Dat blijkt uit een onlinetest van mobiliteitsclub VAB en de Fietsersbond.

VAB peilde in de verkeerstest naar de kennis van de verkeersregels over fietsen van 5.500 Vlamingen. Daaruit blijkt dat de meeste fouten gemaakt worden tegen de wegmarkeringen voor fietsers, de regels rond inhalen én naast elkaar rijden, klinkt het bij VAB. Ook de nieuwe verkeersborden zorgen voor problemen. 

De vragen waartegen de meeste fouten gemaakt werden gingen over de fietssuggestiestrook (81 procent foutief), doorlopend fietspad (55 procent), inhalen in een smalle straat (39 procent), naast elkaar rijden (38 procent) en oversteekplaats voor fietsers (38 procent).

Jongeren doen het slechter
Vooral de jongeren onder 18 jaar en de 65-plussers scoren opvallend slechter op de test. Gemiddeld slagen vier op de tien deelnemers niet voor de test, maar bij jongeren stijgt dat tot zeven op de tien. "Een onrustwekkend cijfer, aangezien zij toch een groot deel van de fietsende bevolking uitmaken", aldus VAB. 

Beide organisaties vragen meer en betere verkeerseducatie in het onderwijs, meer communicatie over nieuwe verkeersregels, een aangepaste rijopleiding met voldoende aandacht voor fietsers en een vereenvoudiging van de wegcode.

Benieuwd of jij al de verkeersregels kent? Doe de test zelf via de website van VAB.