Wordt dampen het nieuwe roken?

De afgelopen maanden zijn in Hasselt, Gent en Antwerpen vier winkels geopend die e-sigaretten verkopen. Tegen het eind van het jaar zouden er al vijftien ‘Vaporshops’ of dampwinkels zijn in ons land. Tot nu toe werden e-sigaretten vooral via het internet verkocht, maar dat wordt normaal vanaf volgend jaar verboden.

Omdat er nog geen wetgeving rond bestaat, mag de e-sigaret strikt genomen alleen worden verkocht bij apothekers. Toch rijzen de 'dampwinkels' in Vlaanderen als paddenstoelen uit de grond. Duizenden rokers zijn al overgestapt, en velen zetten zo anderen aan om over te schakelen. Het lijkt vooral een goede manier om te stoppen met roken.

Gezonder?
De e-sigaret bevat een reservoir waar je een speciaal daarvoor bestemde vloeistof in de gekste smaken kan toevoegen. Indien gewenst voeg je ook nicotine toe, de hoeveelheid nicotine bepaal je zelf.  “Ik denk dat je kan zeggen dat de e-sigaret minder schadelijk is dan een gewone sigaret”, zegt longspecialist Marc Meysman. “Op korte termijn is het waarschijnlijk veiliger dan een sigaret, op lange termijn hebben we eigenlijk onvoldoende gegevens”.

Een toestel kost tussen de 30 en 150 euro, en voor vijf euro heb je één vulling, het verdampen van een flesje vulling komt qua prijs overeen met het kopen van vier pakjes sigaretten.