“Verwittig ouders bij hoge gsm-kosten”

GSM-operatoren moeten ouders helpen om de telefoonkosten van hun kinderen niet te laten ontsporen. Dat zegt de ombudsdienst telecommunicatie. Nu gebeurt nog te vaak dat kinderen niet doorhebben dat de spelletjes die ze spelen of de filmpjes die ze bekijken heel wat mobiele data vragen., en dus veel geld kosten. Ouders kunnen nochtans een limiet instellen op het internetverbruik van hun kinderen, maar de meesten weten dat niet.

Bij de ombudsdienst voor telecommunicatie krijgen ze sinds kort heel wat meer klachten over dat onverwacht hoge datagebruik. Dat komt bijvoorbeeld door spelletjes als Pokémon Go, waarbij kinderen voortdurend op mobiel internet surfen – en dat kan erg duur zijn. Ook wie veel filmpjes bekijkt via mobiele data, kan maar beter opletten voor hoge gsm-facturen.

Kinderen hebben dat vaak niet of te laat door, en dus vindt de ombudsdienst dat de operatoren ouders moeten helpen limieten in te stellen op het toestel van hun kinderen. Ouders kunnen wel gewaarschuwd worden van hoog verbruik, maar moeten dat nu zélf aanvragen, zeggen telecomoperatoren. 

“Niet verplicht waarschuwen”
Minister van telecommunicatie Alexander De Croo wil vindt het een goed idee om met de operatoren te overleggen over datalimieten voor kinderen. Maar hij zegt ook dat hij de operatoren niet wil verplichten ouders te waarschuwen wanneer hun kinderen te veel mobiele data verbruiken.