Optima-topman vervolgd voor fraude

Het parket gaat Optima-topman Jeroen Piqueur vervolgen voor fiscale fraude. Het eist de verbeurdverklaring van 2,2 miljoen euro en 10 jaar beroepsverbod.

Jeroen Piqueur, de voormalige topman van Optima Bank, moet zich vrijdag voor de Gentse correctionele rechtbank verantwoorden voor grootschalige fiscale fraude door het verbergen van buitenlandse rekeningen op naam van offshore-structuren. De zaak staat los van het gerechtelijk onderzoek naar de praktijken van Optima Bank en de rol die Piqueur daarin zou gespeeld hebben.

Het gaat onder meer om het niet aangeven van roerende inkomsten op Luxemburgse en Monegaskische rekeningen. Die stonden op naam van offshore-structuren terwijl Piqueur ervan de begunstigde was. Het openbaar ministerie vraagt daarom een verbeurdverklaring van 2,2 miljoen euro en vraagt tien jaar beroepsverbod.

Optima-bank
In juni ging de Optima-Bank over de kop na een tumultueuze week vol onzekerheid. De bank had zelf aangegeven van haar bankvergunning af te willen, waarop de Nationale Bank een inspectie was gestart. Dat onderzoek legde allerlei onregelmatigheden en mogelijke strafrechtelijke inbreuken bloot, waarna het lot van Optima al snel bezegeld werd: de rekeningen werden geblokkeerd, en het faillissement bleek onafwendbaar. 

In het daaropvolgende onderzoek raakte ook Gents burgemeester Daniël Termont verwikkeld. Hij zou er te nauwe banden met Piqueur en Optima op nagehouden hebben, en moest zich intussen al enkele keren verdedigen voor een speciale Optimacommissie. 

Bekijk ook: