80 theologen pro verdoofd slachten

De Raad van Islamitische Theologen schiet tekort volgens de Gentse imam Brahim Laytouss en “tachtig à negentig Islamitische theologen over heel Europa”. Deze week stuurde hij als woordvoerder van de vorig jaar opgerichte Europese Stichting van Theologen, Imams en Predikanten ( E.S.T.I.P.) een persbericht uit dat zich uitspreek voor verdoofd slachten.

“Wij hebben het vraagstuk rond onverdoofd slachten uitgezocht en zijn met een theologisch onderbouwd advies gekomen”, vertelt Laytouss aan VTM NIEUWS. “De islam stelt de genade voor alle schepselen voorop, daarom stellen wij dat het tot rust brengen van het dier door middel van verdoving die het dier bedwelmt en niet doodt, toegelaten is", klinkt het.

Reactie moslimgemeenschap
“Sinds het uitsturen van het persbericht, hebben wij nog geen reactie gekregen van de Raad van Theologen”, vertelt Laytouss. “Zij zwijgen omdat ze weten dat we sterk in onze schoenen staan. We nodigden hen dan ook uit om de discussie aan te gaan met ons, maar voorlopig kwam er dus nog geen antwoord op onze uitnodiging.”

Hedendaags antwoord
"We willen een hedendaags antwoord bieden op religieuze vragen van moslims in Europa", vertelt Laytouss nog. “De adviezen (fatwa’s) die nu worden gegeven zijn zeer conservatief en komen vanuit de landen waar de Islam is ontstaan. Wij willen moslims in Europa adviseren”. De E.S.T.I.P werkt momenteel nog aan haar website en zal zich in de toekomst buigen over vraagstukken zoals euthanasie, abortus en homoseksualiteit.