Leerling moet €17.500 voor valse bommelding

Een school uit Mechelen eist een schadevergoeding van 17.500 euro van een leerling voor twee valse bommeldingen in de school. De bommeldingen vonden plaats in december vorig jaar, bij de tweede melding had de politie gauw door dat het om een vals bericht ging. Toch eist ook de openbare aanklager een jaar cel.

Op 25 november 2015 liep bij de lokale politie Mechelen-Willebroek een melding binnen. "Terreuraanslag op komst, haal snel alle kinderen van school." Omdat de boodschap niet heel duidelijk was, besloot de meldkamer terug te bellen naar het bewuste telefoonnummer, maar er werd niet meer opgenomen. Daarop werd het nummer getraceerd en bleek het gelinkt te zijn aan een prepaidkaart van een 18-jarige jongeman uit Antwerpen, die school liep in de Technische Scholen Mechelen (TSM). 

De dag voordien, op 24 november, waren 4 campussen van die school ontruimd na een andere bommelding. De jongeman kon worden opgepakt en ging al snel tot bekentenissen over. Hij gaf toe dat hij dom geweest was en geen echte reden had om die bommelding te doen. 

"Verwerpelijke daad"
De procureur was enorm streng voor deze onbezonnen daad. "Amper veertien dagen na de aanslagen in Parijs en in de angstcutuur die er toen heerste, was dit echt een zeer verwerpelijke daad", klonk het. "Ik vorder daarom één jaar celstraf of een zeer strenge werkstraf." De onderzoeksrechter had de jongen bevolen een bezoek te brengen aan Kazerne Dossin, het museum over Holocaust in Mechelen. 

De jongen kijkt ook aan tegen zware schadevergoedingen die gevorderd werden. Scholengroep TSM eist 17.500 euro door de imagoschade die de school door deze en de vorige bommelding leed. "Wij hebben een aanzienlijk lager aantal inschrijvingen door deze gebeurtenissen." Naast TSM stelde ook de lokale politie zich burgerlijke partij. Zij eist 1.852 euro voor het extra werk dat ze hierdoor hadden. 

Bekijk ook: