Studenten testen of ze klaar zijn voor unief

Aan de universiteiten van Leuven, Gent, Antwerpen en Brussel zijn op dit moment de zogenaamde ijkingstoetsen aan de gang, voor studenten die ingenieur of wetenschapper willen worden. Het is geen toelatingsexamen, dus niet verplicht, maar het is vooral de bedoeling om te weten te komen of de richting hen ligt, of wat hun zwakke punten zijn.

Het academiejaar is nog niet gestart maar in de aula’s van verschillende universiteiten hangt al examenkoorts. Met de ijkingsproef kunnen jongeren te weten komen of een bepaalde richting hen ligt en of ze voldoende voorkennis hebben. 

De ijkingsproef is vier jaar geleden in het leven geroepen omdat universiteiten zagen dat te veel studenten niet op de juiste plaats zaten. Wie vandaag op deze toets minder dan 10/20 haalt, moet beseffen dat dat een duidelijk signaal is, maar mag wel nog altijd aan de richting beginnen. 

De ijkingstest is dezelfde in de universiteiten van Leuven, Gent, Brussel en Antwerpen. Alles samen doen bijna tweeduizend studenten eraan mee.