Dossier Aanslagen Brussel

Ramen Zaventem nu explosiebestendig

Op de luchthaven van Zaventem worden zes maanden na de aanslag nieuwe ramen geplaatst die explosiebestendig zijn. Bij zware explosies zouden de ramen niet meer breken, waardoor niemand gewond zou geraken.

Na de aanslag van 22 maart op de luchthaven, werden de ramen volledig aan diggelen geblazen. Nadien werden er tijdelijke ramen geplaatst, maar nu zijn de nieuwe, explosiebestendige ramen geleverd. Daarmee wordt nu gestart.

Veiligheidswaarde
"De volledige gevel aan de vertrekhal en het Diamantgebouw krijgen zonnewerend veiligheidsglas", stelt Brussels Airport in een persbericht. Het Diamantgebouw is de trappen- en liftenhal die de verschillende niveaus van de terminal (treinstation, busstation, aankomsthal en vertrekhal) met elkaar verbindt.

Voor de keuze van de nieuwe ramen is rekening gehouden met de veiligheidswaarde, waardoor er minder risico is op glasscherven bij een impact. Er werd ook gekozen voor hoogrendementsglas, waardoor het gebouw minder verwarmd moet worden in de winter, en minder gekoeld in de zomer.

De vervanging gebeurt raam per raam, "om de hinder voor de passagiers te beperken", en kan enkele maanden duren. Brussels Airport hoopt rond het jaareinde rond te zijn met de operatie die 1 miljoen euro kost.