Moslims vieren vandaag Offerfeest

Moslims overal ter wereld vieren vandaag het Offerfeest. Dat is, na het Suikerfeest, het tweede belangrijkste feest in de islam. Typisch is dat voor het feest een dier geslacht wordt. Dat onverdoofd slachten zorgt in ons land telkens voor heel wat commotie.

Het Offerfeest van de islam wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van God. Toen Ibrahim zijn zoon ter ere van God met een mes wilde doden, sneed het mes niet. Vervolgens klonk de stem van God en die stuurde vervolgens een engel naar profeet Ibrahim die zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.

Het verhaal van de profeet staat trouwens ook beschreven in de Bijbel. Veel mensen leerden erover tijdens de lessen godsdienst. 

Schaap of lam
Op de dag van het Offerfeest worden door moslims dieren die volgens dhabiha (de door de islam voorgeschreven wijze van slachten, nvdr.) geslacht zijn, opgegeten. Gewoonlijk slacht men in België een schaap of lam. Het slachtvlees wordt door de moslims opgegeten, wat overblijft wordt verdeeld onder buren, familieleden en armen.

Onverdoofd slachten
Er gaan de laatste jaren in ons land steeds meer stemmen op om het onverdoofd slachten volledig te verbieden vanuit het oogpunt van het dierenwelzijn. Liefst 48 moslimorganisaties stelden minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) in augustus in gebreke. Weyts voerde, op basis van een Europese verordening, een verbod in op het onverdoofd slachten van schapen op tijdelijke slachtvloeren. Alleen in erkende slachthuizen mag tijdens het Offerfeest nog op traditionele wijze, onverdoofd, geslacht worden.

Bekijk ook: