2.063 zeepaardjes in koffer passagier

De douane heeft gisteren 2.063 gedroogde zeepaardjes en twee stukken ivoor gevonden in de koffers van drie Chinese passagiers in de luchthaven van Zaventem. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde. De passagiers waren van Sierre Leone op weg naar Peking.

De drie Chinezen van 38, 48 en 52 jaar oud, hadden geen vergunningen bij voor de producten en werden gearresteerd. Het parket vraagt om ze aan te houden voor inbreuken op de CITES-wetgeving. De ‘Convention on International Trade in Endangered Species of wild fauna and flora’, kortweg CITES, is het verdrag rond de internationale handel in bedreigde soorten.

Illegale handel
“Zeepaardjes en olifanten zijn met uitsterven bedreigd en dus beschermde diersoorten. De handel in deze diersoorten en hun afgeleide producten zijn aan strenge voorwaarden onderworpen”, zegt Carol Vercarre, woordvoerster van het parket Halle-Vilvoorde. Er bestaat een grote illegale handel rond zeepaardjes en ivoor omdat ze gebruikt worden in medicijnen en voedingsmiddelen.

Strenge aanpak
“Wij willen illegale handel in beschermde dier-en plantensoorten niet alleen in de landen van herkomst en bestemming  aanpakken, maar ook in de landen die gebruikt worden om de producten door te voeren. Door de goede vluchtverbindingen met zowel Afrika als Azië is de luchthaven van Zaventem een potentieel interessante transitroute voor smokkelaars”, zegt de parketwoordvoerster.

De maximumstraf voor dergelijke feiten is een gevangenisstraf van vijf jaar en/of een geldboete van 300.000 euro.