Pedofiel blijkt aan slag in jeugdtheater

In Turnhout is 27-jarige man opgepakt anderhalf jaar nadat hij veroordeeld werd tot vijf jaar omdat hij via het internet tienerjongens benaderde en hen vroeg om naaktfoto's en sexfilmpjes van henzelf online te plaatsen. Daarna perste hij hen af om nog meer materiaal te posten. Hij maakte 40 slachtoffers. Verrassend is dat hij sinds zijn veroordeling gewoon als vrijwilliger kon blijven werken in een jeugdtheater in Turnhout.

Joachim P. werd in juni vorig jaar veroordeeld tot vijf jaar cel voor online zedenfeiten. De man had een vals profiel gemaakt van een tienermeisje. Onder de naam 'Lisa' verzamelde hij naaktfoto's en filmpjes van bijna veertig tienerjongens, sommigen jonger dan 14. De man leed volgens de psychiater aan een seksuele stoornis.

Hij werd bij verstek veroordeeld maar het gerecht wist niet waar hij was omdat de man geschrapt was uit het bevolkingsregister. Eerder deze week legde iemand bij de stad de link tussen een persartikel en een al jarenlange medewerker van de Turnhoutse jeugdtheatervereniging 'Het Theaterlab', met jongeren tussen 12 en 20 jaar. Ook werd hij ingeschakeld voor vakantiewerk van de stad.

"Wisten niet van veroordeling"
"De stad wist niet van zijn veroordeling af. Een werkgever wordt daarover normaal gezien ingelicht, maar hier gaat het om een vrijwilligerscontract", klinkt het. "Doordat hij ambtelijk geschrapt was en geen geldig adres had, kon hij ook niet opgespoord worden."

“Regels uitbreiden naar jeugdverenigingen”
De regel momenteel is dat het parket aan de werkgever moet melden wanneer iemand bijvoorbeeld van feiten van pedofilie verdacht wordt of ervoor veroordeeld is. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil nu bekijken of de regels uitgebreid kunnen worden. “De vraag die we ons na dit incident moeten stellen is of we dat kunnen uitbreiden tot een melding aan de vrijwilligersverenigingen.”

Het parket onderzoekt dit op dit ogenblik, al zal het volgens Geens geen eenvoudige klus zijn. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat het parket uiteraard niet altijd zal weten in welke verenigingen een bepaalde persoon werkzaam is.

Geen nieuwe feiten
De stad benadrukt dat er voorlopig geen weet is van eventuele nieuwe feiten. "We zijn hier wel van geschrokken. We vangen de betrokken ouders en kinderen op met de stedelijke jeugddienst en de sociale dienst van de politie."