Dit is de meest pestvrije school

Het Atheneum in Liedekerke is volgens de organisatie ‘Stop pesten op school’ de meest pestvrije school van Vlaanderen. Dat is opmerkelijk, want vier jaar geleden sprong een leerling van deze school van een brug over de E40 omdat hij gepest werd. De jongen overleefde zijn sprong niet.

De school stelde na de zelfmoord een nieuw anti-pestplan op. Hun gouden formule? Het groepsgevoel versterken, want volgens het Atheneum krijgen pesters daardoor weinig of geen kans meer. 

“Als we zien dat iemand gepest wordt, dan nemen we die meteen bij ons”, zegt de 17-jarige leerling Bjorn Vercammen. “En dan zorgen we ervoor dat die persoon zich goed voelt.” Ook de directeur van het Atheneum, Jethro De Schinckel, zegt dat de sterke en de draagkracht van de groep al heel wat problemen kan verhelpen. "Daarom luisteren we bij pestgedrag altijd naar diegene die gepest wordt én naar de voltallige groep. We zullen de hele groep steeds betrekken om een pestprobleem op te lossen", aldus de directeur. 

Daarom verdienen ze volgens de organisatie ‘Stop pesten op school’ de titel van meest pestvrije school van Vlaanderen. Volgens hen blijft pesten wel een probleem op veel scholen voor en na de schoolbel.