Eén ongeval per week in Leopold II-tunnel

Vorig jaar zijn er in alle Brusselse tunnels samen meer dan 270 ongevallen gebeurd. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Cieltje Van Achter (N-VA) opvroeg. In de Leopold II-tunnel gebeurde er zelfs iedere week een ongeval, 51 in totaal. 

De kans is groot dat het aantal ongevallen in 2016 nog hoger zal liggen. In de eerste zes maanden van dit jaar werden namelijk al 35 ongevallen opgetekend in de Leopold II-tunnel en 153 in alle Brusselse tunnels. De top vijf van de meest ongevalgevoelige tunnels bestaat voorts uit de Rogier-, Kruidtuin-, Belliard- en Hallepoorttunnel, maar hun volgorde verschilt in de loop der jaren.

Brussels parlementslid Cieltje Van Achter noemt het aantal "onverantwoord hoog, vooral omdat het Brussels bestuur sinds 2010 weet dat de gevolgen dramatisch zullen zijn als een wagen in brand vliegt door een ongeval in de Leopold II-tunnel". 

"Tunnelgebruikers worden dan omgeven door hete en giftige rook die onvoldoende wordt afgezogen, de nooduitgangen zijn moeilijk toegankelijk, de veiligheid van de hulpdiensten kan niet worden gegarandeerd en er is een risico op instorting van de tunnels", vat de N-VA'sters samen. "Met deze gekende analyse zou je verwachten dat de Brusselse regering er alles aan doet om te voorkomen dat er ongevallen gebeuren in de Leopold II-tunnel en toch gebeurt dit niet".

Overdreven snelheid
De eerste oorzaak van de ongevallen is overdreven snelheid, en daar kan volgens Cieltje Van Achter gemakkelijk iets aan gedaan worden door snelheidscontroles of de invoering van trajectcontrole. Ze dringt dan ook aan "op effectief ontradende trajectcontroles én op een oplossing voor dit hallucinante gebrek aan brandveiligheid in de Leopold II-tunnel".