Gewoonte-inbreker keer op keer vrij

De politie Westkust is er niet over te spreken dat een notoire inbreker, met 25 veroordelingen op zijn strafblad, vandaag opnieuw is vrijgelaten door de onderzoeksrechter. 

Sinds de jaren ’80 heeft de 64-jarige landloper al in tientallen sportkantines, scholen en lokalen van jeugdverenigingen in De Panne, Koksijde en De Panne ingebroken. Hij is daarvoor ook al 25 keer veroordeeld. Eind augustus mocht hij dan toch plots de gevangenis verlaten. Maar hij was nog maar net vrij,  of hij sloeg al opnieuw vijf keer toe. Sinds zijn vrijlating heeft de politie hem al drie keer opnieuw opgepakt, waarvan twee keer op heterdaad toen hij ergens had ingebroken. Maar telkens heeft de onderzoeksrechter hem vrijgelaten, tot grote frustratie van de politie. 

Onbegrijpelijk
"Wij betreuren dat die man niet aangehouden blijft, al is de onderzoeksrechter ons geen uitleg verschuldigd”, klinkt het bij de lokale politie. "Voor ons is het onbegrijpelijk dat iemand met zo’n strafblad opnieuw op vrije voeten is gezien het onderzoek naar andere feiten nog volop lopende is en die man geen vast adres heeft. Ondanks onze inspanningen kan die man altijd maar weer zijn gang gaan. Wij weten nu al bijna zeker dat hij binnen de kortste keren opnieuw zal toeslaan. Hij bevindt zich in een vicieuze cirkel van armoede en pleegt momenteel zonder een degelijke straf feiten. We mogen ook de slachtoffers niet vergeten. Zij zien met lede ogen toe hoe hun infrastructuur keer op keer wordt beschadigd en hoe ze keer op keer worden bestolen.”

De onderzoeksrechter heeft de man wel voorwaarden opgelegd. Zo moet hij zich laten begeleiden door het OCMW. De man zal zich binnenkort wel voor de strafrechter moeten verantwoorden voor de resem inbraken.