Nys bant GSM (maar) 40 dagen uit auto

Verzekeraar Fidea start vandaag met een campagne die automobilisten bewust moet maken van de gevaren van smartphonegebruik achter het stuur. Ex-veldrijder Sven Nys zet zijn schouders onder de campagne en bant voor Fidea veertig dagen de smartphone uit zijn wagen tijdens het rijden. Dat zal bij veel mensen vast de wenkbrauwen doen fronsen, want wat moet er dan gebeuren na die veertig dagen?

Maar liefst 42% van de Vlamingen gebruikt zijn smartphone achter het stuur, terwijl zowat iedereen het erover eens is dat dat gevaarlijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van verzekeraar Fidea. Vooral jonge bestuurders blijken zich schuldig te maken: 61% van de bestuurders tussen 25 en 34 jaar oud gebruikt zijn smartphone in de auto.

Dat is natuurlijk slecht nieuws voor verzekeraars, want zelfs bij files zorgt smartphonegebruik erg vaak voor ongelukken zoals kop-staartaanrijdingen. “Er is een jonge multitaskende smartphonegeneratie opgestaan die er heilig van overtuigd is dat ze altijd online kan zijn en dat perfect kan combineren met autorijden”, zegt Christel Michiels van Fidea. 

“Bestraffen blijft noodzakelijk maar bewustwording is nog veel belangrijker.” Daarom lanceert het bedrijf de campagne ‘smartphone free driver’: een uitdaging om veertig dagen de smartphone te bannen tijdens het rijden. 

En daarna?
Ook ex-veldrijder Sven Nys steunt de campagne, net omdat fietsers heel vaak het slachtoffer zijn van onoplettende autobestuurders. Hij wordt zelf ook een ‘smartphone free driver’, en roept fans op veertig dagen offline te gaan in de auto.

Veel mensen zullen vreemd opkijken bij de oproep om de smartphone 'slechts' veertig dagen niet te gebruiken. Op Twitter reageerden enkelen al snel met de vraag: wat daarna? Is het buiten die veertig dagen dan wel ok om te surfen en te sms’en achter het stuur? “Het gaat om bewustwording en sensibilisering”, zegt Christel Michiels. “Het is zoals 'Dagen Zonder Vlees', maar dan voor de smartphone.”