Noodnummers 100 en 112 weer bereikbaar

De noodnummers 100 en 112 zijn opnieuw beschikbaar, nadat de twee telefoonnummers deze middag tijdlang niet beschikbaar waren in de provincies Henegouwen en Limburg. Ook de provincies Antwerpen en Luxemburg ondervonden problemen, meldt de FOD Binnenlandse Zaken. De mensen konden wél nog terecht op het noodnummer van de politie (101). 

"De technische analyse van de precieze oorzaak van het incident is nog bezig", zegt de FOD Binnenlandse Zaken. Ook Erwin Hertens, de directeur van de noodcentrales, zegt dat ze momenteel alles in het werk stellen om de oorzaak van het probleem te achterhalen. "We gaan dit opvolgen door te bekijken wat het exacte probleem is. Van zodra we weten wat er precies is misgelopen, gaan we er natuurlijk alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit nooit meer kan gebeuren", zegt Hertens.

Volgens de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, ligt het probleem bij Proximus. "De standaardlijn is een lijn van Proximus", zegt ze aan VTM NIEUWS. "Als er op die lijn problemen zijn, dan tast dit als vanzelfsprekend ook de noodlijnen aan. We hebben wel een back-up systeem en die werd zo snel als mogelijk geactiveerd."

Bij Proximus bevestigen ze dat er een panne was, maar zal een onderzoek eerst moeten uitwijzen of het probleem bij hen ontstond. Zij zijn maar één schakel in het hele proces, klinkt het.