Belg streamt steeds vaker muziek

De muziekmarkt in België blijft rustig verder groeien dankzij het succes van de streamingdiensten, goed voor maar liefst 33,84 procent van de verkochte muziek in België. De CD-markt zakt wel verder weg, maar heeft nog steeds het grootste marktaandeel. Dat blijkt uit cijfers van de Belgian Entertainment Association (BEA).

Vorig jaar kon de Belgische muziekmarkt voor het eerst in vijftien jaar een groei optekenen, gevoed door de toegenomen populariteit van streamingdiensten zoals Spotify, Deezer en Apple Music. Die trend zet zich tussen januari en juni voort. De streamingmarkt in België steeg met meer dan tachtig procent en vertegenwoordigt nu 33,84 procent van de markt. 

“De streamingsdiensten zijn een antwoord  van de muziekindustrie op de generatie jongeren die het normaal vindt en vond dat muziek gratis is”, zegt Olivier Maeterlinck van BEA. Maar hij beseft dat de inkomsten uit streaming in België nog veel te laag zijn. "De streamingmarkt in België heeft het potentieel om tien tot vijftien keer groter te worden. We staan hier dus nog maar aan het begin van de evolutie”, stelt hij.