RSV-virus in kaart gebracht

Over enkele weken begint het RSV-seizoen. RSV is een heel besmettelijk virus dat de luchtwegen aantast en vooral gevaarlijk is voor baby’s die te vroeg geboren zijn. Jonge ouders herkennen de symptomen vaak niet en stappen dan te laat naar de dokter. Het Rega Instituut KULeuven lanceert een tracking website om de RSV-epidemie in ons land realtime in kaart te brengen.

RSV-bronchiolitis treft elk jaar gemiddeld 6.000 baby's. "Het virus is absoluut geen lieverdje", zegt viroloog Marc Van Ranst. Volwassenen hebben er doorgaans geen last van, maar baby's kunnen er wel stevig ziek van worden. "Het begint met iets wat op een banale verkoudheid lijkt, maar wordt snel erger, met baby’s die ademhalingsmoeilijkheden en een piepende ademhaling krijgen. De meeste baby’s herstellen na één à twee weken, maar een deel van de kinderen ontwikkelt een zware infectie, met één op de tien die ervoor in het ziekenhuis belandt. Het virus is daarmee de voornaamste oorzaak voor de hospitalisatie van baby's."

Erger nog is RSV voor zwakkere of te vroeg geboren baby's, met minder ontwikkelde luchtwegen en een onrijp immuunsysteem. Bronchiolitis kan bij hen leiden tot ernstige ademhalingsmoeilijkheden, chronische aandoeningen van de luchtwegen en in extreme gevallen zelfs overlijden. Op latere leeftijd zou er ook een verhoogde kans bestaan op astma of een aanhoudend piepende ademhaling.

Oktober tot maart
De epidemie treft ons land normaal gezien van oktober tot maart. "Maar het begin is niet altijd makkelijk te bepalen. De epidemie begint vaak sneller dan we denken. De eerste gevallen detecteert men vaak slecht, vaak soms slechts vanaf november, wanneer de epidemie vaak al even bezig is. Daarvoor krijgen we elk jaar ettelijke telefoontjes van artsen die niet zeker weten of de RSV-epidemie al in het land is", zegt Van Ranst.

Het is om die artsen te helpen dat het Rega Instituut KULeuven, met de steun van AbbVie, een RSV-tracking website http://rsv.epidemie.be. ontwikkelde. Dit is de eerste epidemiologische website in België die gegevens in realtime bijhoudt, luidt het. Via het platform kunnen labo's hun data (aantal positieve en ook het totaal aantal RSV-testen) dagelijks uploaden. Zo beschikken zorgverleners en ouders over een live update over de aanwezigheid van het RSV-seizoen in België.

Sensibiliserende functie
Volgens Van Ranst heeft de site ook een sensibiliserende functie. "De website laat verder toe om ouders in de getroffen regio's extra te informeren over preventieve maatregelen om de epidemie zo goed als mogelijk in te dijken." Die maatregelen zijn onder meer: goed de handen wassen, speelgoed regelmatig ontsmetten, kinderkamer verluchten, plaatsen waar gerookt wordt vermijden en verkouden mensen niet in de buurt laten komen van baby's.