Niet meer rijden voor honderden truckers?

Vanaf zaterdag mogen tientallen en misschien zelfs honderden truckchauffeurs niet meer met de vrachtwagen rijden. Dat zegt de christelijke vakbond ACV. Alle truckers moesten voor 10 september minstens 35 uur bijscholing gevolgd hebben, maar veel chauffeurs hebben die opleiding nog niet gevolgd.

Heel wat bazen dachten dat er wel uitstel zou komen, terwijl ze al zeven jaar de tijd hebben gehad om zich in regel te stellen. "Uiteraard is dat niet de bedoeling", aldus de vakbond. Rijden zonder die bijscholing staat gelijk aan rijden zonder rijbewijs: daarvoor riskeert een trucker 12.000 euro boete en tot vijf jaar rijverbod.

Ook werkgever betaalt
Ook de werkgevers van die chauffeurs riskeren zware boetes, want zij moeten ervoor zorgen dat hun werknemers de opleidingen kunnen volgen. "De laatste weken krijgen we steeds meer alarmerende berichten binnen van chauffeurs die nog steeds niet in orde zijn met hun vakbekwaamheid of zelfs nog niet eens aan hun vijfdaagse opleiding begonnen zijn", zegt Jan Sannen, sectorverantwoordelijke Vervoer bij ACV-Transcom.