Ethias (voorlopig) gebuisd op stresstest

De verzekeraar Ethias zal het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden als het in zwaar financieel weer komt te zitten. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een Europese stresstest die vandaag uitlekten. Dat schrijven L'Echo en De Tijd.

Eind dit jaar staat voor de verzekeraars een Europese stresstest op het programma. Dat is een test die nagaat of banken voldoende kapitaal in huis hebben om overeind te blijven indien ze geconfronteerd worden met onverwachte gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld een beurscrash of een natuurramp.

Er werd al gevreesd dat Ethias daarin niet te best zal scoren en cijfers die de krant L’Echo opvroeg lijken dat nu ook te bevestigen. Uit de voorlopige resultaten van een stresstest die in juni uitgevoerd werd door de Europese verzekeringsautoriteit EIOPA, blijkt namelijk dat het solvabiliteitsratio van de verzekeraar onder 75 procent zakt in slechte macro-economische omstandigheden. Het minimum daarvoor is honderd procent.

De definitieve cijfers van de Europese stresstest worden eind dit jaar bekendgemaakt.

Overname door Belfius?
Gisteren raakte het nieuws bekend dat de Nationale Bank verschillende scenario’s onderzoekt om de verzekeraar te helpen, net omdat ze vrezen dat Ethias niet hoog zal scoren op de stresstest. Het scenario dat de meeste aandacht krijgt is dat Ethias overgenomen wordt door Belfius.