Kerncentrales krijgen terreurpolitie

De kerncentrales in ons land krijgen elk een snelleresponsteam, een politie-eenheid speciaal getraind om in te grijpen bij een aanslag. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws. De antiterreureenheid zou tegen volgend jaar klaar moeten zijn voor actie.

De nucleaire installaties in ons land, kerncentrales en onderzoekscentra, worden sinds een aantal maanden bewaakt door 140 militairen. Het is echter niet de bedoeling dat dat zo blijft. Daarom wil de regering een gespecialiseerd bewakingskorps oprichten.

De snelleresponsteams zullen bestaan uit agenten van de federale politie die een speciale training krijgen om tussen te komen bij een aanslag. "Dit korps zal worden ingezet voor de bescherming van nucleaire sites, het aanwezige personeel, het radioactief materiaal en documenten waarin belangrijke informatie staat", aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). 

Al een tijdje vragen over beveiliging
Er worden al een tijdje vragen gesteld over de beveiliging van de nucleaire installaties in ons land, zeker sinds bekend raakte dat betrokkenen bij de aanslagen in Parijs de topman van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol observeerden. Zo hielden ze zijn privéwoning in de gaten met een verborgen camera.

Er zijn momenteel al een reeks veiligheidsmaatregelen van kracht in de kerncentrales, maar extra politie kan wel helpen, reageert FANC-woordvoerster Nele Scheerlinck. Kerncentrales hebben ongewapende privébewakers in dienst, terwijl snelleresponsteams zijn uitgerust met kogelvrije helmen en semi-automatische geweren.