Moet zuurgooier half miljoen betalen?

Marina Tijssen, de 53-jarige vrouw die in februari 2015 het slachtoffer werd van een zuuraanval, eist een voorlopige schadevergoeding van ongeveer een half miljoen euro van haar aanvaller, de 41-jarige Nederlander Jelle Frenken. Volgens haar advocaat, meester Kris Luyckx, kan er geen twijfel over bestaan dat Frenken zich schuldig maakte aan een moordpoging.

De 41-jarige Frenken overgoot Marina Tijssen op 20 februari 2015 met zwavelzuur in de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat. De 53-jarige vrouw werkte er als poetsvrouw en Frenken was toen al maanden de winkelketen aan het afpersen door te dreigen met een dergelijke aanval.

Redelijk mens
"Je hoeft geen kernfysicus te zijn om te weten wat de gevolgen van een dergelijke aanval zouden zijn", pleitte meester Luyckx. "Elk redelijk mens moest dat weten. Meneer Frenken zegt nu wel dat hij niet wist dat de gevolgen zo erg zouden zijn maar hij is een zeer verstandig persoon, die de gevolgen van zijn daad perfect rationeel kon inschatten en dus perfect wist wat hij deed."

"De artsen zijn ook zeer duidelijk geweest: zonder snelle tussenkomst had mijn cliënte die aanval niet overleefd, en zelfs na die snelle tussenkomst heeft ze dagenlang in levensgevaar verkeerd."

Poging tot moord
De burgerlijke partij vroeg dan ook om Frenken schuldig te verklaren aan poging tot moord en eiste een materiële en morele schadevergoeding van ongeveer een half miljoen euro. Meester Luyckx pleitte ook voor warenhuisketen Delhaize, die een schadevergoeding van 2 miljoen vraagt. "De keten heeft door de feiten een aanzienlijk omzetverlies geleden en heeft zware investeringen moeten doen wat de beveiliging betreft", aldus de advocaat.

Bekijk ook: