Bodybuilders verkopen massaal steroïden

Belgische bodybuilders verkopen zelf steeds vaker illegale steroïden. Daarmee financieren ze hun eigen steroïdengebruik en verhogen ze hun sociale status binnen het milieu. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Birmingham dat VTM NIEUWS kon inkijken.

De Engelse onderzoekers analyseerden tientallen strafzaken en interviewden heel wat mensen uit het bodybuildersmilieu. En daaruit blijkt dat steroïden vooral in ons land als een heel normaal product worden beschouwd, en dat het bij ons bijzonder makkelijk is om eraan te raken.

“In sportcentra ken je altijd wel een of meerdere mensen die verkopen”, klinkt het bij een van de geïnterviewden. “De meesten gebruiken zelf steroïden en als je ze op de juiste manier benadert, zijn ze altijd wel bereid te verkopen. Je verkoopt gewoon aan een vriend en vraagt vijftig euro extra. Op die manier financier je ook een deel van je eigen gebruik.”

Sociale status
Niet alleen het geld, maar ook de sociale status speelt een belangrijke rol. “Sommige van de leveranciers in het milieu, die vaak ‘steroïdenmentors’ worden genoemd, hebben een hoge status binnen de gemeenschap”, zegt onderzoekster Katinka Van de Ven. Bovendien vinden velen de steroïden een even normaal product als proteïnepoeders of energierepen. 

Geen georganiseerde misdaad
Het onderzoek heeft mogelijk belangrijke gevolgen voor de manier waarop steroïdenverkoop bestreden wordt. Tot nu toe gingen overheden en antidopingagentschappen ervan uit dat de verkoop in de eerste plaats door georganiseerde criminele organisaties werd opgezet voor financiële winst. Maar nu blijkt dus dat het circuit steeds meer bestaat uit individuen die ook hun sociale status willen verhogen.