Dossier Aanslagen Brussel

Werd mars afgelast door aanslagplan?

De 'Mars tegen de angst', die een week na de aanslagen van 22 maart in Brussel was gepland, is afgelast omdat twee terroristen een aanslag wouden plegen op de mars. Dat beweert de Franstalige zender RTL-TVI. Toen werd nog gezegd dat de mars geannuleerd werd "wegens niet genoeg politie", maar VTM NIEUWS verneemt dat dat inderdaad niet de enige reden was.

Op zondag 27 maart zouden duizenden mensen naar Brussel afzakken om er de 'Mars tegen de angst' te houden. Op zaterdag, één dag voor de bijeenkomst, beslisten de burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) en de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat de mars niet kon doorgaan. "Er is niet genoeg politie beschikbaar." Toch zou er meer hebben meegespeeld.

"Er waren concrete aanwijzingen dat Moustaphe Benhattal en Yassine Attar een aanslag hadden gepland tijdens de mars", zegt RTL-TVI op basis van het gerechtelijk dossier. Het federaal parket wil zelf niets kwijt over de zaak.

Twee bekenden
Die twee waren toen al bekende namen bij het gerecht. Yassine is de broer van Oussama Attar, die velen zien als het brein achter de aanslagen van Brussel. Yassine werd in april al opgepakt.

Benhattal is de oom van de broers Bakraoui, die zichzelf opbliezen tijdens de aanslagen op 22 maart. Hij werd in juni opgepakt nadat hij ervan werd verdacht een aanslag te willen plegen op een fanzone voor het EK 2016 in Brussel.