Boetes in Gent sinds 1 juni onwettig

De stad Gent heeft mogelijk maandenlang parkeerboetes uitgeschreven die onwettig zijn. De administratie was immers een maand te laat om het contract met privébedrijf G4S te verlengen, schrijft Het Laatste Nieuws. Volgens experten mocht G4S in die periode dus geen informatie over nummerplaten opvragen. 

Toen het contract afliep, had er een nieuwe aanbestedingsprocedure opgestart moeten worden, maar dat deed de stad Gent niet. Ze stelde G4S met terugwerkende kracht aan vanaf 1 juni, waarschijnlijk uit vrees om een tijd lang geen boetes meer te kunnen uitschrijven, zo staat in Het Laatste Nieuws. Die bron van inkomsten levert de stad toch jaarlijks ruim zeven miljoen euro op. 

"Onze juridische dienst zegt dat deze oplossing waterdicht is", luidt het bij de stad. Juridisch expert Michel Maus maakt echter brandhout van de argumentatie. "Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. Wie het ervoor overheeft, kan G4S voor de rechter dagen om een schadevergoeding te eisen voor een inbreuk op de privacy. Het bedrijf was immers niet gemachtigd om nummerplaten op te vragen."