Agent geeft biddende Erdogan-fan micro

Er loopt een onderzoek naar een hallucinant voorval op een pro-Erdoganbetoging in Brussel, vlak na de mislukte staatsgreep in Turkije. Een betoger kreeg toen de luidspreker van de politie, om vanuit de politiewagen te bidden en leuzes te schreeuwen tegen de vijanden van Erdogan. Daar zijn nu beelden van opgedoken. De burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) zegt dat de politie alleen de gemoederen wou bedaren.

Tijdens de couppoging in Turkije verzamelden heel wat Brusselse Turken aan de ambassade in Brussel. Een betoger gebruikte daarbij minutenlang de luidspreker van een politiewagen om te bidden. Enkele agenten stonden erop te kijken, maar grepen niet in.

Yvan Mayeur, burgemeester van Brussel reageert nu voor het eerst op het voorval. “De betrokken korpschef heeft het gebruik van de  luidspreker toegelaten om de gemoederen te bedaren en de nervositeit in de menigte tegen te gaan”, laat hij weten in een schriftelijke reactie.

Improviseren
Peter De Roover van N-VA stuurde na het incident een brief naar Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, met de vraag dit te onderzoeken. “Politiewagens moeten niet dienen om op te roepen tot haat en geweld”, zegt hij.

Volgens veiligheidsexperts moeten agenten wel vaker improviseren bij zo’n manifestaties, net om het niet uit de hand te laten lopen. Er loopt een intern onderzoek bij de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.