Zo veel moet je als starter verdienen

Het nieuwe schooljaar is begonnen en veel pas afgestudeerden zetten nu ook hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Vraag op elk sollicitatiegesprek: hoeveel loon verwacht je? Geen evidente vraag, voor starters zonder ervaring. Consultancybureau Hudson heeft een analyse gemaakt op basis van diploma’s en probeert daarmee een antwoord te geven op deze vraag.

Voor zij die een masteropleiding achter de rug hebben, verdient een starter die afgestudeerd is als burgerlijk ingenieur het meest. Een burgerlijk ingenieur kan rekenen op een maandelijks loon van om en bij de 3.000 euro bruto. Het eerste loon van andere wetenschappers zoals bio-ingenieurs en exacte wetenschappers schommelt tussen 2.850 euro en 2.950 euro bruto. Jongeren met een diploma rechten of een economische achtergrond op zak kunnen zich verwachten aan een basissalaris van zo’n 2.500 euro bruto.

Drijfveer
Net afgestudeerde professionele bachelors worden het best betaald met een bachelor in de industriële wetenschappen en technologie. Zij kunnen rekenen op een beginnersloon van rond de 2.400 euro en komen vaak terecht in functies als informaticus, projectleider of laborant. Voor de overige bachelordiploma’s ligt het startsalaris iets lager, namelijk rond de 2.200 euro bruto.

“Veel geld verdienen is zeker fijn, maar het mag natuurlijk niet de enige drijfveer zijn om voor een bepaalde studie te kiezen", vertelt Wouter Beuckels, Talent Manager bij Hudson. "Een studie die je niet ligt, houd je waarschijnlijk niet de voorziene drie of vijf jaar vol. Het is dan ook belangrijk om resoluut te kiezen voor een studie die binnen je mogelijkheden en talenten past. Zo kan je ook in het latere werkleven de vruchten plukken van een goede studiekeuze.”

Bedrijfswagen
Veel schoolverlaters dromen van een bedrijfswagen, maar is dat wel realistisch? Diegenen met een academisch diploma als handelsingenieur (57%) of informatica (53%) hebben de grootste kans om een bedrijfswagen te bemachtigen. Ook industriële ingenieurs (38%) maken een grote kans om voor hun 25e levensjaar met een bedrijfswagen de baan op te mogen. Het algemene cijfer voor masters ligt op 34%.

Bij bachelors liggen de cijfers beduidend lager, namelijk op 17% voor de hele populatie. Ook hier hebben de bachelors informatica (38%) en industriële wetenschappen (31%) de grootste kans op een auto van het werk.