Vind 10 buren en renoveer goedkoper

Als minstens tien mensen in een gemeente samen hun woning energiezuiniger maken, krijgen ze vanaf 1 januari 2017 een premie van maximaal 400 euro. De Vlaamse regering wil er zo voor zorgen dat we sneller en meer renoveren, laat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) in een mededeling weten. "Het is heel belangrijk dat we met z'n allen zo efficiënt mogelijk omgaan met onze energie. Niet alleen om onze energie- en klimaatdoelstellingen te halen in 2020, maar ook voor ons milieu en onze portemonnee."

Als minstens tien woningen in één gemeente een energierenovatie ondergaan, wordt er per woning maximaal 400 euro als ondersteuning uitgekeerd. Alle gemaakte kosten komen in aanmerking zoals het opvragen van offertes, de begeleiding van de werken, de kwaliteitscontrole, of het zoeken van de aannemer. De premie wordt uitbetaald door de distributienetbeheerders Eandis en Infrax en komt bovenop de bestaande premies voor energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld dakisolatie en hoofrendementsglas.

15 procent goedkoper
Tommelein wijst erop dat in Vlaanderen nog steeds één dak op vijf helemaal niet geïsoleerd is en slechts achttien procent van de huizen hoogrendementsglas heeft. Met de burenpremie moeten mensen meer en sneller renoveren.

De Vlaamse regering mikt op 25.000 woningen per jaar. Woningen in één straat of wijk hebben vaak dezelfde kenmerken doordat ze in dezelfde periode gebouwd zijn, en hebben dus vaak ook dezelfde renovatiewerken nodig, luidt het. Een gezamenlijke renovatie zou gemiddeld 15 procent goedkoper zijn.