Minder verkeersdoden in eerste helft 2016

In de eerste helft van dit jaar zijn er acht procent minder doden gevallen op de Belgische wegen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral Vlaanderen kan goede cijfers voorleggen. Ook het aantal gewonden is gedaald. Nog nooit waren er minder letselongevallen bij motor- en bromfietsers. Dat blijkt uit statistieken van het BIVV, dat de cijfers meteen ook relativeert.

Er vielen dit jaar al 266 doden op de Belgische wegen, maar vorig jaar waren dat er zelf 290. De daling van het aantal doden is vooral voelbaar in Vlaanderen. Daar vielen zeventien procent minder doden, tegenover vier en drie procent voor respectievelijk Brussel en Wallonië. Die positieve trend zet zich ook door in het aantal gewonden of zogenaamde 'letselongevallen'. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië ging dat aantal naar beneden. In Brussel vielen opmerkelijk wel zes procent meer gewonden.

Slecht weer
Het aantal letselongevallen met gemotoriseerde tweewielers is sterk gedaald: net iets meer dan elf procent bij de motorfietsers en zeven procent bij de bromfietsers. Nooit eerder waren er op nationaal vlak zo weinig letselongevallen voor deze twee types weggebruikers, aldus het BIVV. "De voorlopige resultaten van het eerste semester 2016 geven een positieve evolutie weer van de verkeersveiligheid ten opzichte van dezelfde periode in 2015."

"Zowel het aantal ongevallen (-1,5 procent) als het aantal doden (-8,3 procent ) evolueerde positief. Waarschijnlijk heeft het wisselvallige lenteweer wel een belangrijke invloed gehad op deze goede cijfers. Wanneer het koud en regenachtig is, zijn er minder ongevallen, zeker met tweewielers. We moeten echter wel voorzichtig zijn, want deze zomer gebeurden er reeds een aantal zware ongevallen."