Uitgeleverde mogelijk IS-spilfiguur

Abid Tabaouni, een Marokkaanse terreurverdachte die in december in Oostenrijk aan zijn arrestatie was ontsnapt, is in juli in België opgepakt en in augustus al aan Oostenrijk overgeleverd. Dat meldt het federaal parket. Volgens CNN werd de man gezocht omdat hij samen met twee andere mannen, Adel Haddadi en Muhammad Usman, nieuwe aanslagen in Europa voorbereidde. Mogelijk gaat het dus om een belangrijke figuur in het netwerk van IS-strijders in Europa.

Haddadi en Usman moesten volgens CNN ook deelnemen aan de aanslagen van 13 november in Parijs maar werden opgehouden in Griekenland en Oostenrijk. Uiteindelijk zouden ze nooit in Parijs raken, maar in een vluchtelingencentrum in Oostenrijk smeedden ze wel plannen voor een reeks nieuwe aanslagen. Wekenlang zochten ze informatie op over treinen naar Parijs en belden ze contacten in België en Frankrijk.

Ze bleken ook te wachten op de Marokkaan Abid Tabaouni. Die arriveerde op 10 december, waarop de politie het centrum binnenviel en Haddadi en Usman arresteerde. Tabaoubi kon evenwel ontsnappen. Zo’n 7 maanden later werd hij opgepakt in ons land, zegt het federaal parket. Op basis van een Europees aanhoudingsbevel dat Oostenrijk had uitgeschreven, is hij nog in augustus nog aan Oostenrijk overgeleverd.

Lees ook: “2 terroristen te laat voor aanslagen Parijs”