Ledenlijst Turkse krant voor reisje

Een stagiaire bij de Vlaams-Turkse krant 'Zaman Vandaag' is benaderd door aanhangers van Erdogan die een ledenlijst van de krant wilden bemachtigen. In ruil daarvoor werd haar een reisje naar Turkije aangeboden, de tickets waren zelfs al geboekt. 'Zaman Vandaag' wordt geassocieerd met de islamitische geestelijke Fethullah Gülen.

“Eind april liep mijn stage bij 'Zaman Vandaag' ten einde", vertelt journaliste Anne Van Roste aan VTM NIEUWS. “Ik mocht er vast beginnen, maar eerst moest ik mijn bachelorproef nog schrijven om te kunnen afstuderen. Dat eindwerk ging over de AKP, de partij van premier Erdogan."

Staatsadviseur
Voor haar eindwerk maakte de journaliste uit het Oost-Vlaamse Zele een afspraak met de beheerder van de onofficiële Facebookpagina van de AKP in België. Bij dat gesprek was ook een journalist van Turkse origine aanwezig die werkt voor 'het Belang Van Limburg'. “Via die journalist werd ik achteraf in contact gebracht met een man die zichzelf voorstelde als een Turkse staatsadviseur, tijdens dat gesprek vroeg de adviseur of ik interesse had om naar Turkije te komen. "Je gaat mij toch niet wijsmaken dat mijn werk voor Zaman geen probleem is?", vroeg ik. Maar hij antwoordde dat dat net interessant was.”

Tickets al geboekt
Een maand later kwamen de journalist en de adviseur weer langs. “Toen kwam de vraag of ik hen een lijst met abonnees van Zaman kon bezorgen. Ik antwoordde dat ik geen lijst had en daar ook niet aan kon geraken.” Maar het duo gaf niet op en bleef haar telefonisch aanmoedigen. “Ik kreeg zelfs foto’s doorgestuurd van mijn tickets die de adviseur al had geboekt”. De krant 'Zaman Vandaag' wordt gelinkt aan Fethullah Gülen, mogelijk wilde de adviseur de lijst gebruiken om de leden onder druk te zetten. Gülen wordt door president Erdogan gezien als de dader van de couppoging in Turkije.

Van Roste maakte de twee uiteindelijk duidelijk dat ze geen gegevens kon of wou doorspelen en had sindsdien geen contact meer met hen. “Ik verwacht wel dat ze zullen reageren wanneer ik met het verhaal naar buiten kom”, vertelt ze. De krant 'Zaman Vandaag' kreeg het moeilijk na de couppoging in Turkije en bestaat intussen niet meer.

Lees ook: 'Pro-Gülenkrant Zaman stopt in België' en 'Erdogan beschuldigt Gülen van aanslagen'

Bekijk ook: