AXA Belgium schrapt tegen 2018 650 jobs

Verzekeringsmaatschappij AXA Belgium heeft vandaag duidelijk gemaakt dat het tegen 2018 650 banen wil schrappen. Dat bevestigt de directie van de verzekeraar. Het verdwijnen van de jobs past binnen een groot herstructureringsplan dat AXA zelf 'strategisch plan 2020' noemt.

In een persbericht luidt het dat het bedrijf zich wil richten op schadeverzekeringen en pensioenopbouw. Vanaf 1 januari 2017 zullen geen nieuwe individuele beleggingsverzekeringen meer worden voorgesteld. Eerder sprak de liberale vakbond van 850 banen die zouden verdwijnen tegen 2020, maar dat werd dus gecorrigeerd.

Solide bedrijf
"Wij gaan onze werking vereenvoudigen en investeren in een digitale transformatie, daardoor zou het kunnen dat 650 jobs verdwijnen bij AXA", zegt Jef Van In, de CEO van AXA Verzekeringen. Het bedrijf maakte in 2015 nog vierhonderd miljoen euro winst. "AXA is een solide bedrijf, er wordt voorzien om een solide bedrijf te blijven tot ver in de 21ste eeuw", repliceerde Van In.

Klanten
Ook de klanten gaan het herstructureringsplan voelen. “AXA-verzekeringen gaat meer focussen op de schadeverzekeringen zoals bij een brand of een ongeval. Ze gaan ook nog pensioenopbouw doen”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken.

“Maar producten die ze niet meer gaan aanbieden zijn de opbouw van beleggingsverzekeringen. De klanten die zo’n product in hun portefeuille hebben zullen die wel nog behouden, maar zodra de termijn is afgelopen, zullen ze die niet meer kunnen vernieuwen bij AXA". Concreet is het nog niet, maar de verzekeraar speelt met het idee om enkele vestigingen te laten verdwijnen. Zo zouden de activiteiten in Charleroi, Leuven en Eupen worden overgebracht naar Brussel en Luik. Ook de kantoren in Gent zouden verdwijnen en naar Brussel en Antwerpen verhuizen.

Trend
Volgens Paul D’Hoore zullen er ook bij andere verzekeraars ontslagen vallen: “Lage rentes betekenen dat het moeilijker is om nog beleggingsverzekeringen te plaatsen en digitalisering betekent dat je minder mensen nodig hebt om hetzelfde werk te doen. Dus het zal zich waarschijnlijk doorzetten, maar niet in een grote golf”, vertelt hij.

Nog slecht nieuws op komst?
De aankondiging van AXA zou wel eens het begin kunnen zijn van nog meer slecht nieuws. "Bij alle banken in België heerst er ongerustheid. De winstverwachtingen worden in het algemeen niet ingelost", zegt Patricia Van Goel van de socialistische vakbond ABVV.