12.228 eendjes in de Demer

Voor het eerst sinds de jaren '60 stroomt de rivier de Demer weer door het centrum van Diest, in Vlaams-Brabant. Dat hebben de inwoners vandaag gevierd met een groot volksfeest. Hoogtepunt van de activiteiten was een eendjeskoers op de Demer met maar liefst 12.228 eendjes.

Heel precies 12.228 eendjes plonsen in de Demer en kabbelen stroomafwaarts het centrum van Diest in. Inwoners konden een eendje kunnen kopen voor 5 euro, dat geld gaat allemaal naar het goede doel. De eigenaar wiens eendje als eerste aankomt, wint een auto.

Met de eendjeskoers vieren ze dat de Demer weer door de stad stroomt. Vroeger was de rivier een open riool. Daarom hebben ze de Demer in de jaren zestig gedempt en omgeleid.

De hernieuwde waterloop moet niet alleen zorgen voor een fraaie woonomgeving en mogelijkheden bieden voor recreatie, ze helpt ook om Diest te beschermen tegen wateroverlast, zo meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). "Waterlopen waren de eerste belangrijke handelsroutes en heel wat steden ontstonden aan de oever van een rivier maar vanaf de 19de eeuw geraakten steeds meer waterlopen hun plaats in de stad kwijt", zegt Katrien Smet van de VMM.