Daarom eet je best niet meer na 19u

Je doet er goed aan je avondmaal te eten voor 19 uur 's avonds. “Dat is gezonder voor het hart”, zeggen cardiologen. Hoe later je eet, hoe meer je lichaam zich moet inspannen terwijl je slaapt en dat verhoogt de bloeddruk. Mensen eten 's avonds steeds later, onder meer omdat ze langer in de files staan. 

De universiteit Dokuz Eylül in Turkije voerde een onderzoek bij zevenhonderd patiënten. Daaruit blijkt dat mensen die na 19 uur dineren twee keer zo veel kans hebben op een hoge bloeddruk ’s nachts.

Slapen
Cardiologen bij ons bevelen ook aan om zeker twee uur voor het slapengaan niet meer te eten. “Als je te laat eet voor het slapengaan dan heb je onvoldoende daling van de bloeddruk tijdens de nacht. In principe moet de bloeddruk minstens tien procent dalen tijdens je slaap en als je nog gegeten hebt net daarvoor dan heb je onvoldoende bloeddrukdaling. Dan krijg je allemaal mogelijke verwikkelingen zoals een beroerte of een hartinfarct op langere termijn”, zegt dokter Peter Peytchev, cardioloog in het OLV-ziekenhuis in Aalst.

Files
Maar door de langere files slagen veel mensen er niet in om voor 19 uur te eten. “Daarom is structuur en regelmaat inbouwen belangrijk”, zeggen diëtisten. “Mensen moeten zich vooral organiseren en bijvoorbeeld inplannen welke maaltijden je in de rest van de week zal klaarmaken en ook afspreken wie er zal koken zodat je op tijd kan eten”, zegt diëtiste Tanja Callewaert.