Jeugdwerker schrijft open brief aan Jordy

"Met lood in mijn schoenen, een bloedend hart en een bezwaard geweten schrijf ik je deze brief. Ik wil me verontschuldigen en hoop van ganser harte dat je me kunt vergeven." Zo begint de pakkende brief van straathoekwerker Joost Bonte aan Jordy Brouillard.

Het lichaam van de 19-jarige Jordy werd teruggevonden in een tent in de struiken aan de Blaarmeersen in Gent. De jongen, die een mentale beperking had, zat tot zijn achttiende in een jeugdinstelling en was sindsdien op de dool.

Joost Bonte, coördinator van straathoekwerk Oost-Vlaanderen, klaagt in zijn open brief het hele systeem aan. “Van bij de opstart van integrale jeugdhulp zit ik in al haar structuren, op elk niveau. We hebben er met velen talrijke uren – gespreid over vijftien jaar – in gestopt en we hebben gefaald, collectief. Sorry.”

Systeem
Bonte somt op wat er volgens hem allemaal misloopt in het huidige systeem en hij beklaagt zich dat hij in het verleden niet hard genoeg op tafel heeft geklopt. Hij meent ook dat Jordy niet de laatste zal zijn die door "ontbering, verwaarlozing, zorginsufficiëntie, regelblindheid en struisvogelpolitiek het heden voor het eeuwige ruilt". Al belooft hij Jordy tegelijk dat hij zijn uiterste best zal doen om paal en perk te stellen aan "de scheef- en misgroei".

“Hoe dan ook, ik dank je voor het inzicht en de energie die je me gaf en ik ben er van overtuigd dat het overgrote deel van mijn collega’s hetzelfde ervaart. Ik beloof dat ik je in ere houd in naam van de talloze jongeren, bejaarden, uitgerangeerden die ook in ontbering en extreme eenzaamheid leven (en sterven). Jammer dat het zo is moeten lopen. Sorry.”

Lees de volledige open brief op sociaal.net: “Dag Jordy. Sorry, sorry, sorry”

Bekijk ook: