87 'radicale' vzw's opgedoekt in Molenbeek

In de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek zijn de afgelopen twee jaar al bijna negentig vzw’s ontbonden die banden hadden met het radicale milieu. Tegen tientallen anderen loopt nog een onderzoek, zo schrijft De Standaard.

Twee jaar geleden startte de Brusselse procureur-generaal Johan Delmulle met het project Belfi in de strijd tegen radicalisering. Een van de aspecten van dat plan was een grootschalige controle van verenigingen die op een of andere manier verbonden zijn met het radicale milieu. Delmulle stelde gisteren voor het Brusselse arbeidshof de resultaten voor van de onderzoeken in Molenbeek. 

Bij acht operaties werden daar zesentwintig panden gecontroleerd: handelszaken, sportclubs, cafés, vzw's, moskeeën en Koranscholen. "Zeventien van de gecontroleerde panden bleken niet in regel. Drie moskeeën en een clandestiene Koranschool werden gesloten", aldus Delmulle. 

450 verenigingen onderzocht
Van de 1571 vzw’s in Molenbeek werder er 450 nader onderzocht. Eén op de vijf werd zelfs als verdacht gecatalogiseerd, nog eens 87 zijn intussen ontbonden. "Hun ontbinding kwam er na een gerechtelijke actie of ze zetten de vereniging vrijwillig stop", aldus Delmulle. "Voor 59 vzw's stelde de lokale politie een onderzoeksrapport op." 

Het Belfi-project is intussen geïntegreerd in het Kanaalplan dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) op poten zette na de aanslagen van 22 maart.