Is dit einde van wachtlijsten tandartsen?

Er lijkt eindelijk een oplossing te komen voor de lange wachtlijsten bij tandartsen. Eind deze maand komt er een nieuwe opleiding, mondzorg. De opleiding duurt drie jaar. Wie afstudeert, kan bepaalde taken van de tandarts overnemen, zoals de jaarlijkse controles. Als er echt problemen zijn, zoals gaatjes, dan komt de tandarts er bij.

Ze kunnen dertig procent van de taken van de tandarts overnemen. Zo kan de tandarts zelf zich bezig houden met andere patiënten die bijvoorbeeld gaatjes hebben en nu vaak te lang moeten wachten. “En normaal gezien moet werk vinden na de opleiding van drie jaar, geen enkel probleem zijn”, dat zegt Katrien Vekemans, het opleidingshoofd van de gloednieuwe opleiding aan de hogeschool UC Leuven-Limburg.

"Tekort tandartsen blijft nijpend"
Het tekort aan tandartsen in Vlaanderen is groot en zal nog een tijdje aanhouden. Aan de universiteiten van Gent en Leuven zijn er vorig jaar een honderdtal afgestudeerd. Terwijl dat in de jaren tachtig nog om 300 tot 400 tandartsen ging. Bovendien gaan de tandartsen van toen bijna met pensioen. En dus zal het tekort niet meteen opgelost geraken, zegt de tandartsenvereniging.