Man opgepakt "met foto's Zaventem van voor 22/3"

De politie heeft afgelopen woensdag een Fransman opgepakt op de luchthaven van Zaventem die geseind stond in Frankrijk. Volgens de Franse tv-zender M6 ontdekte de politie dat de man foto's van de luchthaven op zijn telefoon had staan van vóór de aanslagen op 22 maart. Het parket Halle-Vilvoorde bevestigt dat de man werd opgepakt na een routinecontrole, maar zegt dat de gsm nog onderzocht wordt.

Volgens de Franse tv-zender werd de 24-jarige man tegengehouden in de luchthaven van Brussel. Toen de agenten zijn telefoon onderzochten, zouden ze foto's hebben teruggevonden van de luchthaven zelf. De foto's zouden genomen zijn voor de aanslagen op 22 maart. Omdat de man een Fiche S zou hebben - of dus gekend is bij de Franse diensten omdat hij potentieel gevaarlijk is voor de staatsveiligheid - wordt volgens de zender nu onderzocht of de man een link heeft met de aanslagen van Parijs.

Aangehouden na routinecontrole
Het parket Halle-Vilvoorde bevestigt dat de man werd opgepakt op de luchthaven, maar benadrukt dat de man werd aangehouden omdat ze bij de routinecontrole merkten dat hij geseind stond in Frankrijk wegens strafbare feiten. Het parket kan voorlopig nog niet bevestigen dat er effectief bezwarend materiaal op zijn telefoon werd teruggevonden. Zijn gsm wordt onderzocht en het is wachten op de resultaten, klinkt het. 

Waarom de 24-jarige man in Frankrijk geseind staat, is voorlopig nog onduidelijk. Volgens het parket wordt de man alvast niet gezocht voor feiten die iets met terreur te maken hebben. De man heeft ook bij ons geen strafbare feiten gepleegd, zegt het parket.  De man wacht nu op een uitlevering naar Frankrijk. Daar zal zijn zaak verder behandeld worden.