"Er komt geen klopjacht op Djellza"

Er zal geen klopjacht georganiseerd worden naar Djellza. Dat heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gezegd aan VTM NIEUWS. Het 16-jarig meisje uit Mechelen dook vorige week onder met haar vader, enkele dagen voordat ze op het vliegtuig naar haar geboorteland Kosovo zou worden gezet.

Sinds 2008 laat de wet niet langer toe dat gezinnen met kinderen kunnen worden opgesloten. De familie van Djellza zat dan ook niet in een gesloten instelling, maar ze verbleven in een appartement waar wel begeleiding voorhanden was. “Maar ze hebben beslist om onder te duiken”, zegt Francken. “Ik kan alleen maar zeggen dat dit geen goede zaak is, en al zeker geen oplossing.”

Waar het 16-jarige Kosovaarse meisje naartoe is, is onduidelijk. Gisteren kwam ze ook niet opdagen op de eerste schooldag. Volgens Francken zullen de diensten wel geen grootscheepse zoekactie op poten zetten om het meisje op te sporen. “We organiseren geen klopjacht op 16-jarige meisjes. Dat hebben we nooit gedaan. Ik vind het een domme en onverstandige beslissing om onder te duiken, en ik kan maar zeggen dat het beter is om het bevel op te volgen en eventueel als 18-jarige legaal terug naar België te keren. Maar dit is toch echt geen oplossing?”

Bekijk ook: